Sprekers
Hans Oosterkamp – Dagvoorzitter
Naast zijn werk als adviseur/manager bij een gerenommeerd adviesbureau en kenner van de Nederlandse gezondheidszorg, is Hans al vele jaren actief als dagvoorzitter, debatleider en moderator van bijeenkomsten. Hij heeft grote kennis van de zorgpraktijk en landelijke beleidsontwikkeling. Een deskundig man die zaken bespreekbaar weet te maken en ons met plezier door deze dag leidt.
Wim Groot - Gezondheidseconoom
Prof. Dr. Wim Groot is een vooraanstaand hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit Maastricht en een bekende stem in het debat over de toekomst van de zorg. Met zijn scherpe analyses en heldere inzichten weet hij complexe economische vraagstukken rondom de zorgsector begrijpelijk en relevant te maken voor een breed publiek.
Robbert Charoe – Inspirator en cabaretier
Op 37-jarige leeftijd werd Robbert Charoe onverwacht volledig blind en moest hij kort daarna de moeilijke beslissing nemen om zijn onderbeen te laten amputeren. Ondanks deze ingrijpende tegenslagen heeft Robbert zijn veerkracht en doorzettingsvermogen getoond door zijn leven een nieuwe wending te geven. Met een combinatie van humor en diepgang deelt Robbert zijn ervaringen over omgaan met verlies, het hervinden van identiteit en het stellen van ambitieuze doelen.
Programma in vogelvlucht
09:30 – 10:00 | Ontvangst & Registratie
Een moment om onder het genot van koffie of thee informeel te netwerken.
10:00 – 10:15 | Opening door dagvoorzitter Hans Oosterkamp
Een korte introductie van de dag, inclusief een interactieve peiling onder de aanwezigen.
10:15 – 11:00 | Keynote door Prof. Dr. Wim Groot: De Kosten van Hulpmiddelenzorg
Wat leveren medische hulpmiddelen de samenleving op en hoe kunnen we de kosten beheersbaar houden? Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie, deelt feiten, cijfers en inzichten.
11:00 – 11:45 | Panelgesprek: Passende Zorg en Functioneringsgericht Voorschrijven
Onder leiding van dagvoorzitter Hans Oosterkamp gaan een aantal professionals uit de zorg in gesprek over hoe we passende zorg en functioneringsgericht voorschrijven beter kunnen implementeren.
12:00 – 13:00 | Best Practices uit de Platforms
Diverse platforms delen succesvolle praktijkvoorbeelden en leerervaringen op het gebied van hulpmiddelenzorg.
13:00 – 14:00 | Lunch en Netwerkmarkt
Maak kennis met professionals, leveranciers en platforms terwijl je geniet van een uitgebreide lunch.
14:00 – 15:00 | Verdiepende Thema Workshops
Keuze uit interactieve sessies over thema’s als innovatie, duurzaamheid en samenwerking binnen de hulpmiddelenzorg.
15:00 – 15:40 | Keynote door Robbert Charoe: ‘Pivoteren kan je leren’
Een inspirerend en humoristisch verhaal over veerkracht en omgaan met verandering.
15:40 – 16:00 | Wrap-up en afsluiting
Samenvatting van de belangrijkste inzichten en afronding.
16:00 – 16:30 | Netwerkborrel
Good Practices
1. Met een meldpunt naar verbetering van kwaliteit
Platform Stoma
Het meldpunt stomahulpmiddelen is dé plek om ervaringen met stomamaterialen en -hulpmiddelen te delen. Het is een initiatief van het platform stomahulpmiddelen. In dit platform werken leveranciers, fabrikanten, patiënten, zorgverzekeraars en zorgaanbieders samen aan de implementatie van de kwaliteitsmodule functioneringsgericht voorschrijven. Het meldpunt heeft als doel de kwaliteit van de hulpmiddelenzorg te verbeteren. Signalen worden gedeeld en opgepakt.
In deze workshop laten we zien hoe het meldpunt werkt, wat de resultaten zijn en hoe de toekomst van het meldpunt er eruitziet. De ambitie is om dit meldpunt met meerdere medische hulpmiddelen uit te breiden. Kom naar de good practice en leer mee.
2. De Protheses Academy – Samen werken aan betere prothesezorg
Platform Prothesen
Ontdek hoe wetenschap, praktijk en patiëntperspectief samenkomen binnen de Protheses Academy – dé academische werkplaats waar experts uit de hele sector samenwerken aan innovatie en kwaliteitsverbetering.
Tijdens deze interactieve workshop laten we zien hoe praktijkgericht onderzoek direct impact heeft op zorg en revalidatie. We bespreken concrete projecten, nieuwe inzichten en de rol van samenwerking.
Wat kun je verwachten?
- De Protheses Academy als academische werkplaats: netwerkvorming, samenwerking en patiëntperspectief. (Aline Vrieling, Projectleider)
- Het onderzoeksprogramma: de nieuwste ontwikkelingen en onderzoeksresultaten. (Ruud Leijendekkers, Radboudumc, Prothese Platform)
- Het PPP Protocol: een praktische leidraad voor betere prothesezorg. (Jeroen Olsman, OIM, Prothese Platform)
3. Aan de slag met functioneringsgericht voorschrijven
Beroepsvereniging voor Verpleegkundigen en Verzorgenden
De beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN) nodigt je uit voor een interactieve workshop om samen te verkennen hoe hulpmiddelen écht passend gemaakt kunnen worden voor de gebruiker. Of je nu zorgprofessional, leverancier, verzekeraar, fabrikant of hulpmiddelgebruiker bent – deze sessie geeft je direct toepasbare inzichten om direct aan de slag te gaan!
Wat kun je verwachten?
- Van regelgeving naar praktijk – Hoe pas je functioneringsgericht voorschrijven toe?
- Samenwerking in de keten – Hoe stemmen zorgprofessionals, leveranciers en verzekeraars beter op elkaar af?
- Inspirerende praktijkvoorbeelden – Leer van concrete casussen en best practices.
- Hands-on ervaring – Oefen met het voorschrijven van een hulpmiddel op basis van functioneren.
Samen zorgen we voor de juiste hulpmiddelen op de juiste plek. Doe mee en maak het verschil!
4. Medische Technologie & AI: Van Innovatie naar Implementatie
Health Innovation Netherlands
Het succesvol naar de markt brengen van medische technologie, inclusief AI, is een uitdagend proces. Hoe zorg je ervoor dat je innovatie niet alleen technisch werkt, maar ook wordt opgenomen in zorgprocessen, richtlijnen en financieringssystemen?
Tijdens deze workshop krijg je inzicht in de stappen die nodig zijn om een innovatie succesvol in de zorg te implementeren. Of je nu werkt aan robotica, diagnostiek, AI, eHealth of medische hulpmiddelen, deze workshop helpt je om jouw innovatie dichter bij daadwerkelijke toepassing te brengen.
Wat levert deze workshop je op?
- Overzicht van het innovatieproces – Wat zijn de cruciale stappen, uitdagingen en succesfactoren?
- Inzicht in de betrokken partijen – Welke stakeholders spelen een rol, en hoe werk je effectief met hen samen?
- Leren van experts – Ontvang advies van ervaren professionals uit de zorg, wetenschap en regelgeving.
- Concrete handvatten – Hoe maak je jouw innovatie geschikt voor opschaling en financiering?
- Interactieve casussen en discussies – Deel ervaringen en leer van praktijkvoorbeelden.
Thema workshops
1. Innovatie
Platform Diabeteshulpmiddelen
Deze workshop richt zich op de voordelen en de uitdagingen van innovatie bij (diabetes)hulpmiddelen. In deze interactieve sessie zullen we praktijkvoorbeelden delen en met elkaar stellingen bespreken. Het doel is om inzicht te geven in hoe (nieuwe) technologische innovaties het leven van gebruikers én het werk van zorgprofessionals kunnen verbeteren. Tegelijkertijd bespreken we de complexiteit van het implementeren van nieuwe technologische innovaties in de zorg en de problemen waar tegenaan wordt gelopen in de spreekkamer.
2. Duurzame zorg - Van Bewustwording naar Actie!
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
De zorgsector speelt een cruciale rol in onze samenleving, maar heeft ook een grote ecologische voetafdruk. Hoe kunnen we samen werken aan minder verspilling en minder afval, zonder dat dit ten koste gaat van kwaliteit en patiëntveiligheid?
In deze interactieve workshop ga je aan de slag met de mythes en misvattingen over verduurzaming in de zorg. Vaak hoor je “mag niet” en “kan niet”. Maar welke belemmeringen zitten er in de wet, in de organisatie en tussen onze eigen oren? We dagen je uit om anders te denken en te ontdekken hoe jij, samen met je collega’s, duurzame verandering kunt realiseren.
3. De (on)mogelijkheden van samenwerken
Platform Compressiemiddelen
In het Platform Compressiehulpmiddelenzorg werken zorgverleners, zorgverzekeraars, leveranciers en patiëntenorganisatie NLNet samen. Een bijzondere samenwerking die al veel mogelijk maakte, zoals de Module en Handreiking Compressiehulpmiddelen-zorg, een uniform aanvraagformulier voor compressiehulpmiddelen en het informatiepakket. Alleen, als bijvoorbeeld zorgverzekeraar of leverancier, overzie je het hele speelveld niet. Gezamenlijk lukt dat wel en daarom kon er voor het eerst een module gemaakt worden. Nu werkt het platform verder aan de implementatie. Er wordt gekeken naar nieuwe vraagstukken. Wat pak je wel op en wat niet? Wat kan wel samen en wat niet? Deze onderwerpen komen tijdens deze workshop aan de orde.